Archive for category: Geen categorie

liever water

Categories: Geen categorie

liever water

Resultaat- of mensgericht? Resultaat door mensgericht!

Categories: Geen categorie

We kennen hem (of haar) allemaal: de leider die je werkelijk stimuleert in je werk, die ervoor zorgt dat jij het beste uit jezelf kan halen én die het hele team waar je in werkt een niveau hoger tilt. Die een bepaald natuurlijk gezag uitstraalt en zich vrij beweegt, zonder een zware last op zijn schouders. Wat doet die man of vrouw nu precies zo anders dan de manager die dat niet voor elkaar krijgt? De manager die de hele kar van zijn team continu blijft trekken of opjagen?

Leiderschap

Zo’n echte leider straalt naar de leden van zijn team uit dat:

 • hij het volste vertrouwen heeft in wat iemand kan;
 • iedereen de vrijheid heeft in hoe hij zijn taak invult;
 • iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid draagt over wat hij doet en wanneer;
 • iedereen altijd samen met andere teamleden bepaalt wat en wanneer hij zijn werk doet.

Het enige wat hij doet is op deze onderwerpen een vinger aan de pols houden – en dan nog het meeste op de laatste: continu samenwerken in het team. Want dat zorgt ervoor dat het team verantwoordelijkheid gaat dragen voor de planning.

Hoe doe je dat?

Van alle professionals heeft zeker 95% een aardig beeld van wat hij of zij (goed) kan en wat hij zou willen en kunnen leren. Vraag gewoon of iemand zelf denkt een taak of rol te kunnen! Vertrouw er vervolgens op dat iemand dit dan ook kan en vraag op gezette tijden hoe het degene vergaat. Het draait er hier om voldoende vertrouwen te geven, zonder iemand compleet het bos in te sturen. Hoe je dat doet? Een manier om dit bij jezelf na te gaan is je af te vragen wat voor jou ‘voldoende vertrouwen’ is. Wat gebeurt er als jij te veel vertrouwen geeft? En wat als je te weinig vertrouwen geeft? En hoe ziet dan de middenpositie – voldoende vertrouwen – eruit?

Voor vrijheid bij het invullen van de taak en voor de eigen verantwoordelijkheid van iedereen geldt hetzelfde. Wat is teveel? En wat te weinig? Wat is de middenpositie? Ga ook na hoe dit is voor jouw eigen leider: wanneer krijg jij van hem te veel / te weinig /  voldoende vertrouwen? Voor de bepaling van de middenpositie bij het samenwerken in het team is het nodig het team zelf te betrekken, omdat bij samen nu eenmaal altijd de anderen betrokken zijn.

Wat je dan creeërt?

Dat iedereen plezier heeft in zijn werk en dat mensen datgene doen en op die (werk)wijze waar zij goed in zijn. Daardoor is iedereen betrokken zowel op inhoud als bij (het werk van) de anderen in het team.

Een hecht team: een team waar het veilig is, zodat er ruimte is voor dialoog en debat. Een team ook waar iedereen elkaars kracht en expertise waardeert en waar anderen gevraagd worden die expertise ook in te brengen.

En wonderlijk genoeg zorgt dit ervoor dat zonder direct te sturen op planning of resultaat, je team met plezier tijdige hoog kwalitatieve resultaten levert.

Filosoferen en geluk

Categories: Geen categorie

“Wie beweert dat de tijd om te filosoferen nog niet is aangebroken, of dat deze tijd al achter hem ligt, is als iemand die zegt dat het nog geen tijd is voor het geluk of dat die tijd al voorbij is.” Epicurus in ‘Brief aan Menoikeus’

De vakantiebestemming: probleem, oplossing of gewenste uitkomst?

Categories: Geen categorie, organisatieadvies

Klanten vragen experts vaak om langs te komen als ze problemen hebben. En wanneer je als expert vraagt naar hun problemen, vertellen ze je uitgebreid wat ze allemaal niet willen. Zoals wij dit jaar toen we samen bespraken waar we heen wilden op vakantie:

 • niet naar Frankrijk, daar zijn we al zo vaak geweest
 • niet te ver, want het is de eerste keer met ons 30 jaar oude campertje en we weten niet hoe hij ’t houdt
 • niet in een gebergte want dan kunnen we geen fietstochten maken met mijn zoon voor het eerst op zijn eigen fiets
 • niet naar een gebied waar we al eerder zijn geweest

Weet je als adviseur nu wat de ‘klant’ wel wil? Nee natuurlijk niet, je weet vooral wat de klant niet wil.

Een expert die vooral in oplossingen denkt, zal na het aanhoren van mijn problemen mij vertellen dat er dan een aantal bestemmingen overblijven:

 • Nederland
 • Vlaanderen
 • de vlakke delen van Duitsland
 • Denemarken

Echter, weet je nu wat ik wel wil? Nee. Want o ja, er komt nog een criterium bij: we willen niet naar een gebied waar we al eerder zijn geweest. En in de genoemde gebieden/landen zijn we wel geweest. [Ik lijk soms zelf verdacht veel op een klant, die komen ook altijd met ‘nieuwe’ criteria als de expert denkt dat hij de oplossing voor zijn klant bedacht heeft.]

Hoe zorg je als adviseur dan wel dat je klant zelf erachter komt waarheen hij op vakantie wil gaan? Vraag naar de gewenste uitkomst: vraag hem wat hij zou willen dat er gaat gebeuren. En wanneer hij die vraag met nog een “probleem” beantwoordt? Herhaal in exacte woorden zijn probleem en vraag nogmaals wat hij zou willen dat er gaat gebeuren.

“En wanneer je niet naar Frankrijk wilt, niet te ver, niet in een gebergte en niet naar een gebied waar jullie al eerder zijn geweest, wat zou je willen dat er gaat gebeuren?”

Dat we een gebied vinden liefst aan de kust, een gebied dat voor ons onbekend is, in een straal van 600 a 700 km van Amersfoort … we gaan naar Rügen!

P.s. de expert zou nu zeggen: zie je wel, naar de vlakke delen van Duitsland, die had ik toch in de oplossingen zitten! Echter, hoe had hij kunnen weten welk van zijn vier opties te kiezen? Hoe groot is de kans dat de criteria voor zijn keuze ook de mijne zouden zijn geweest? En hoe had hij van “de vlakke delen van Duitsland” kunnen komen tot Rügen zonder te vragen wat we wel wilden dat er gaat gebeuren?

 

Website hydriade online

Categories: Geen categorie

Eindelijk is het zo ver. De website van hydriade is online.